Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


A zeleméri Széchenyi-halom története

Hajdúböszörmény város központjától délkeletre, a zeleméri vasútvonal keleti oldalán áll egy ősi, több ezer éves halom, amely 164 méteres tengerszint feletti magasságával a vidék egyik legkiemelkedőbb pontja. Már az Árpád-korban határdomb volt Zelemér és Salamon falvak között. Az elmúlt századok során az elnevezése többször megváltozott. Mai hivatalos nevét Széchenyi István gróf (1790-1860) halála után kapta Hajdúböszörmény önkormányzatától a kiváló magyar államférfi és író emlékezetének megőrzésére.

Egy kis adalékanyag :

1999. 07. 07., 19:44

A Széchenyi-halmot - a helyi múzeum szerint ismeretlen tettesek, a Tiszántúli Természetvédők Társulata szerint a helyi Béke Szövetkezet földmunkagépei - majdnem teljesen legyalulták.
Hajdúböszörmény délkeleti határában a debrecen-böszörményi közút keleti oldalán, a vasútvonaltól 300 méterre 164 méter tengerszint feletti magasságban volt található a Széchenyi - régi nevén Messzelátó - halom, amelyet megóvandó értékként tart számon mind a régészettudomány, mind a földtudomány, mind a természetvédelem. Az Alföldnek e térségében jelentős számú halom található, amely kiemelkedő kultúrtörténeti és természeti értéket képvisel.

origo.hu

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be