Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Alsójózsa térfelszíni viszonyai

Alsójózsai településrészek

A szentgyörgyi templomdomb

Az alsójózsai és nagyszentgyörgyi partszakaszon a Tócó és a nagyrészt már kiszáradt Józsa-ér nyugati ága több száz méter széles és mintegy másfél kilométer hosszú földhátat fog közre, amelynek két kiemelkedő pontja van: a Csonkatorony utca déli felében és a MÁV-műhelytelepen elterülő névtelen lapos halom, illetve a déli felében, a Hegy utcán az Unoka-part (126 méter). Kisebb-nagyobb megszakításokkal évezredek óta lakott hely mindkettő.
A Józsa-ér két ága közötti Ér-hát déli részén, az Űri-halmon (130 m) szintén több ősi telephely volt. Itt feküdt az Árpád-kori Józsa-prédium, majd Mihálylaka. 1770 körül itt alakították ki a Józsakertet (Kiskertet). A terület északi végén, a Hartstein kastélytól északra a szentgyörgyi Homok-halom áll.
Az alsójózsai Vénkert (a Nagyszentgyörgy és Óiskola utca között), a Tuskóskert (az Erdőhát és a Homokhát utcák között) és a Csúcs (a Szőlőhegy és Csúcs utca között) évszázadokkal ezelőtt még tölgyerdő borította vidék volt. Észak-déli irányú homokhátak és nedvesebb talajú szélbarázdák tagolják kisebb részekre. A partos részek talaja sárga futóhomok, a szélbarázdáké barna erdei homok vagy fekete föld. A homokdombok közül kiemelkedik az erdei Nagy-part (145 m), a Szőlő-hegy, az Erdő-hát és a Csúcsban a Dinnyés-halom, a völgyek közül pedig a Medvés-alj és a rókalyukakkal telefurkált Ördög-árok.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be