Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Az első lépések

Az alsójózsai elemi iskoláztatás kezdetére különböző időpontokat találunk. Szoboszlay Sándor összefoglaló könyvében 1860. szeptember l-re teszi az első református elemi iskola megnyitását.
Valószínű, hogy az Egyházi Levéltár pontosabb adatokkal szolgál e téren.
Az Egyházi Levéltárban talált feljegyzések szerint az alsójózsai kertségben - a kertség életében jelentős szerepet játszó Varga György, Szigeti Ferenc, Németi Sámuel -már 1860 előtt is, 1849-ben szorgalmazzák egy tanító alkalmazását azzal a céllal, hogy a “kertbéli gyenge fiú és leánynövendékeket” oktassa, tanítsa. Meg is hívják Bíró János hajdúböszörményi születésű, a Debreceni Kollégiumban tanult fiatal, magányos embert. Bíró János másfél évig tanít sikeresen, majd önként hagyja el állását.
Bíró János után Ágh Mihály debreceni születésű, szintén a Kollégiumban képezett fiatal tanítót hívták meg tanítani a kertség vezetői. Ágh Mihály elmenetele után egy idős asszonyt, néhai Lukács Károly özvegyét állították be tanításra.
Érdekes adatokat tudunk meg az 1860-as évek oktatásáról, a helyi lakosok részéről tapasztalható segítőkészségről, felelősségről.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be