Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


A felsőjózsai iskola története

Bevezetés

1996-ban volt ezer esztendeje annak, hogy Pannonhalmán megnyilt az első szerzetesiskola, s
ezzel - a honfoglalás utan alig száz évvel - kezdetét vette hazánkban a szervezett iskolai oktatás.135 évvel ezelött nyitotta meg kapuit az első felsőjózsai iskola. Hivatalosan innen
számitjuk a felsőjózsai oktatas kezdetét.A kettős évforduló alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk: mi történt ez alatt a 135 év alatt a felsőjózsai iskolában, honnan hova jutott? Pontosabban: az iskola történetének 1860- 1991 közötti szakaszát tekintem at. Az utolsó négy év történetét Bényei Sandor, az iskola jelenlegi igazgatója mutatja be.Abból a meggondolásból kiindulva, hogy az iskola élete es a település lakóinak a sorsa egymástól elválaszthatatlanok, a körülmények jobb megértése érdekében helyenkent - úgy vélem - erröl is kötelességem némi tajekortatást adni.Munkámban felbecsülhetetlen segitséget nyújtott dr. Lévai Béla, akinek ezúton köszönöm meg baráti tamogatását. Ugyancsak köszönetet mondok Szécsi András reformatus lelkipásztornak, akinek a Református Kollégium Levéltárában gyűjtött adatait használtam fel, továbba Janka Jánosné és Janka Zoltanné nyugdijas kolléganőknek,valamint Tóth Istvan nyugdijasnak, az egykori segédjegyzönek irásomat segitő visszaemlékezéseikért, végül Kovácsné Matolcsi Ilona kolléganőnek, aki precízen gyűjtött adataival segített nekem.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be