Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


A szordasi tavak

Kisebb állóvizek voltak a monostori Aszalós és Kefés-dűlőben, a szordasi temetőtől (Nagy András-halomtól) délre. Az egyik - mindössze másfél-két holdnyi területű - a Szmirnyáktanya közelében feküdt. Nyáron bíbicek és más vízimadarak költöttek benne. Az elmúlt, meglehetősen aszályos évtizedekben kiszáradt, ma már szántják a medrét. A másik tó a dűlőút erdő felőli oldalán, a Radácsi-tanya szomszédságában terült el. s az előbbinél vala mivel nagyobb lehetett. Egy időben hordták is belőle a földet, vályogvető gödörnek használták.
Oláh László adatközlÅ‘ szerint a “kastélyt” (Knoll-tanyát) is ebbÅ‘l a gödörbÅ‘l építették. A környezÅ‘ tanyák lakói évtizedeken át innen szerezték be a sárga földet a házak agyagpadlójának a mázolásához. Mélyebb részein káka és sás tenyészett, melynek sűrűjében bíbicek és vadkacsák tanyáztak, vizében gólyák kutattak békák, csigák és egyéb ehetÅ‘ vízi lények után.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be