Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Az alsójózsai műkedvelő mozgalom történetéből

Az alsójózsai műkedvelő ifjúsági mozgalom kibontakoztatása Szabó Ilona (Nagy Antalné) nevéhez kapcsolódik. Szabó Ilona 1904. április 26-án született Debrecenben. Az édesapja, Szabó József asztalosmester 1912-ben vásárolta meg a józsai Kiskert 713-as számú telket egy régi, nádfedeles házzal, annak helyén építette fel a jelenleg is meglevő épületet, ahol az alsójózsai műkedvelők tevékenysége elkezdődött.

Szabó Ilona lelkes társakra talált Nagy Antal, Nagy Imre, Kádár Julianna, Szabóné Sarkadi Erzsébet és Szabó István személyében. Az első próbákra 1922-ben gyűltek össze a kiskerti házban, de még az első két előadásra is ott került sor.

A második elÅ‘adáson már szűknek bizonyult a Szabó-lakás, olyan nagy volt az érdeklÅ‘dÅ‘k száma. A csoportnak tágasabb helyiségre volt szüksége, ezért megkérték Sándor Imre tanítót, hogy az iskolában tarthassák a próbákat. Ekkor kapcsolódott be a “MűkedvelÅ‘ Ifjúság” tevékenységébe a Sándor házaspár, akik késÅ‘bb tapasztalatukkal és tudásukkal a mozgalom irányítóivá váltak. Az elÅ‘adásokat a falu egyetlen “nagyobb” helyiségében, a Szentgyörgy utcai táncteremben tartották. Újabb darabokra is szükségük volt, ezért Nagy Antal Budapestre utazott műsorfüzetekért.
Mivel a táncteremben nem volt színpad, alkalmi emelvényt kellett felállítaniuk. Nagy Antal cséplőgép-tulajdonos ötletét valósították meg: a cséplőgép deszkaalkatrészeiből nagy, szétszedhető színpadot emeltek. A jelmezeket mindenki maga készítette el otthon, de a díszletek tervezését és festését Farkas Eszterre, egyik tehetséges társukra bízták. Nyomdai meghívókat rendeltek, és szétküldték őket az ismerősöknek, barátoknak.

Tovább…

One Response to “Az alsójózsai műkedvelÅ‘ mozgalom történetébÅ‘l”

  1. anee199 Says:

    Nagyon megörültem többek között ennek a cikknek is, mert józsai emberek szabadidős, kulturális tevékenységükkel kapcsolatosan írom szakdolgozatomat. Lévai Béla professzor úr cikkei sokat segítenek a kutatásaimban. Köszönöm. További sok sikert kívánok az oldal további építéséhez!

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be