Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


A SZOVJET TÍPUSÚ SZOCIALISTA RENDSZER KIALAKULÁSA

1945. február 17-én Budapest elesett, s alig másfél hónappal később - a szomszédos országok többségéhez hasonlóan - egész Magyarország a Szovjetunió katonai és politikai befolyása alá került. A szovjet típusú rendszer győzelméhez és megszilárdulásához azonban évekre volt szükség. Az első hónapokat, éveket a háború borzalmaitól való megszabadulás öröme, az alkotó erők aktivizálódása és a felélénkülő politikai élet jellemezte.
A pártok közül először a Józsán nagy hagyományokkal rendelkező Szociáldemokrata Párt alakult meg. 1945. február 12-én kimondta megalakulását a Magyar Kommunista Párt helyi szervezete is. A józsai MKP-csoport nem tartozott ugyan a megye legerősebb szervezetei közé, de 1946 tavaszán már 127 tagja volt.
Mozgolódtak, szervezkedtek a fiatalok is. 1945 januárjában Alsójózsán létrehozták a Petőfi Ifjúsági Kört, a leglelkesebb szervezői és vezetői Nagy Béla, Csamangó József, Nagy Antal Tibor, Arany László és Arany János voltak. Kitakarították az iskolát, amelyet a háború hónapjaiban a katonaság laktanyának és istállónak használt, az elmenekült tanítók helyett megkezdték az iskolások oktatását. Színielőadásokat tartottak, nyáron arattak, s a befolyt pénzből a hadirokkantakat, özvegyeket, a nélkülöző szegényeket támogatták. Jelentős összeget ajánlottak fel az újjászülető magyar hadsereg támogatására. Felsőjózsán szintén helyet és szót kért az életben az ifjúság. Itt Vass István, Buglyó Ilona, Buglyó János, Kokas János, Dobi József és Elek Ilona álltak a szervezet élén. 1945 márciusában a józsai fiatalok megalakították a MADISZ (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség) helyi szervezetét.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be