Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Dr. Szentgyörgyi József orvos józsai komája

Korsós Zsuzsanna, szüleinek ötödik gyermeke igen korán, 15 éves korában “Orvos Doktor Szent Györgyi Józsefek” házához kerül cselédlányként. Az orvos házaspár igen hamar megszerette a szorgalmas és hűséges, becsületes leánykát. Ő is szerette gazdáit. A Hatvan utcai lakás meghitt együttlétét mindkét részről meglevő keresztyén szeretet tüze táplálta. Orvos Doktor Szentgyörgyi József nemcsak a betegek orvosa volt. S nemcsak testi orvosa volt Debrecen városának 1799. év óta, hanem betegeinek lelki gondozója is. A szegény betegeket ingyen gyógyította, s számukra sokszor küldött “gyenge ételeket. Diákoktól, tanítóktól és lelkipásztoroktól “egy krajcár díjat sem fogadott el”. Asztalán ott volt a Biblia, a latin, német, francia, s magyar nyelvű. Naponként olvasta a családban, mint a család papja. Zsuzsanna is részt vett a közös étkezésben és utána a lelki táplálékot is vehette magához.
De volt még egy különös foglalkozása a doktor úrnak. írt. Lelki énekeket. Már az 1806-ik évben kiadott énekeskönyvben is megjelent két éneke. Egy óesztendei és egy a Teremtő Istent dicsérő ének. Zsuzsanna, később, amikor már otthon érezte magát az orvos családban, szinte gyermekként, bátortalanul, félénken meg is jegyezte a doktor úr előtt: “Miért dolgozik oly sokat a nagyságos doktor Úr?” Bizony a betűhöz kevésbé szokott leányka nem gondolta, hogy a betű, az írás, a szellemi termék éppen olyan érték, mint bármi más.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be