Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Együtt könnyebb

Losonczi József és felesége, Debrecen Hatvan utcai lakosok a Józsakertben, a Vénkerti dűlőben, tekintetes Elek Lászlóné asszonyság látusán egy nyilas szőlőföldet vettek. Szándékuk volt kitelepedni a könnyebb megélhetésük reményében. De ez a vágyuk, reménységük nem teljesedhetett be. 1831 telén Losonczi József súlyos beteg lett, s nem sokáig reménykedhettek felgyógyulásában. Meghalt. Özvegye a megvett szőlőterület kezelésére, munkálására képtelen volt. Nem is próbálkozott vele. El kell adni minél előbb még a tavasz folyamán, hogy aki megveszi, még a tavaszi munkát megkezdhesse.
Sánta János és felesége, Szabó Sára tudomást szereztek erről. A rokonságból már többen voltak Jósakertben. O maga ugyan bizonytalankodott még. Nem gondolt arra, hogy végképp megtelepszik ott. Arra még kevésbé, hogy Gábor fia 1859-60 között kertgazda lesz, s többi gyermekük is ott fog maradni. Igaz, hogy az előző tulajdonos, Losonczi József még egy kis pajtácskát sem épített. Mégis megegyeztek, 148 váltó forintért megvették. Mivel időközben komollyá vált kitelepedni akarása, szándéka, építem is kellett.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be