Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


” Józsa a távoli jövőben”

(Írta: Balajti Ilona. 13 éves) 1979. május

Most kétezer-nyolc százhatvanhármat írunk. Józsa területe 50 négyzetkilométer. Már olyan sok utcája van, hogy csak számokkal tudnak közöttük eligazodni. Ezért nagy tömböket alakítottak ki - ezeknek a neve szektor. Egy szektor területe 5 négyzetkilométer, így összesen 10 szektor van. Ebben az időben már a technikai fejlődés is igen magas szintű. A levegőben is közlekednek, mégpedig helikopter nagyságú gépekkel. Ezeket légi taxinak hívják.
A különböző szektoroknak más és más a rendeltetésük. Ez így alakul: az l-es szektor a központ, ez a hivatalos intézmények szektora. Itt vannak még a boltok és az áruházak is. A 2-es szektor a kultúra szektora. Itt a mozi, a színház, a képtár, a múzeum és a többi művelődési-kulturális intézmény van, ahol a józsai lakosok kedvükre szórakozhatnak.
A 3-as a szociális intézmények szektora. Ebben az óvodák, az iskolák és az idősek napközi otthona van. A 4-es szektort két részre osztották: az A felében gyerekek játszhatnak kedvük szerint - játszóterek, közlekedési parkok, játékházak mellett a számukra épített kisvasút segít nekik ebben. A B részben az idősebbek pihenhetnek, s erre a szebbnél szebb, kellemes illatú parkok nyújtanak lehetőséget.
Az 5-ös szektor a sportolni vágyókat szolgálja. Erre számos sportpálya ad alkalmat. A sportcsarnokban minden délután van valamilyen mérkőzés, a hetenként négyszer kondicionáló testnevelést is végezhetnek a józsaiak.
A 6-os, a 7-es, a 8-as és 9-es szektorokban lakóházak vannak. Itt az is meg van szabva, hogy mindenki köteles a háza körül legalább 10 négyzetmétert befűvesíteni és néhány fát ültetni.
Végül - mivel ekkor Józsa már fejlődő város és saját gyárai, üzemei vannak, - ezeket a 10-es szektorban találhatjuk, a város határától egy kilométerre. Ebben a szélességben egy erdősáv választja el a két egységet egymástól, így nem nagy a levegő szennyeződése a lakott területen.

1979. május

2 Responses to “” Józsa a távoli jövőben””

  1. opel Says:

    napjainkban majdnem igaz az elözöekben leirtakban!

  2. Józsa Márta Says:

    Józsa Márta vagyok,meglepett, hogy nevünk egy nagyon régi falucska nevéből ered:) tudom Őseim ( ük szülök honnan jöttek fel a Nyugat Magyar területre.

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be