Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Kedves Pajtások!

Batta Csaba, 8. osztályos pajtás, csapatunk nevében levelet írt Szabó Imre tanár úrnak. Ő volt csapatunk első vezetője. íme a gyerekeknek küldött levél:

Kedves Pajtások!

Kedves hangú leveleteket megkaptam. Amit Ti most tőlem kértek, az igen nagy feladat. Közel harminc évre visszaemlékezni, az akkori eseményeket felidézni, hűen elmondani nem könnyű.
Józsán abban az időben épp olyan ismeretlen volt az úttörőmunka, mint az ország más helyén. Mindenütt a helyi körülmények határozták meg az úttörőcsapat munkáját.
Alsójózsán az első időben az jelentette az úttörőmunkát, hogy igyekeztünk szervezeti életet kialakítani. A régi alsó iskolában, az udvar sarkában színpadot építettünk és arra egy zászlórudat helyeztünk el. Reggelenként a munka zászlófelvonással kezdődött, délben pedig a zászló levonásával fejeződött be.
Vasárnap délelőtt az iskolában vagy az erdőben foglalkozásokat szerveztünk. Ezt sokan nem vették jó néven, főleg az idősebb bácsik, nénik
1951. május 1-én az iskolánk úttörőcsapata színes jelmezes felvonulást szervezett. Hangos nótaszóval vonultunk ki a sportpályára, ahol vidám játékkal telt el a délelőtt.
Már abban az időben is hasznos társadalmi munkával, papír, vas, rongy, makk gyűjtésével segítettük a mozgalom célkitűzéseinek megvalósítását.
A Ti szüléitek ugyanúgy, ahogy most ti is, szorgalmas tanulók, fegyelmezett úttörők voltak. Segítettek a nevelőknek, hogy minél jobb eredményt érhessen el az iskola.
Gondolom, hogy ilyen emlékekről meséltek nektek szüléitek is. A múlt mindent megszépít. Jó volt úttörőnek lenni, jó volt csinálni. A mai életetek 20-25 év múlva ugyanolyan szép, megismételhetetlen lesz, mint volt a ti szüleiteknek és nekem.
Külföldön valóban sokat jártam. Legutóbb a megye legjobb bábosait kisértem Bulgáriába, ezek a pajtások ebesi úttörők. A Fekete-tenger mellett és Debrecen bulgár testvérvárosában, Sumenben töltöttünk egy felejthetetlen hetet.
Igyekezzetek Ti is, végezzetek kiemelkedő munkát, hogy jutalmul részt vehessetek ilyen kiránduláson.
Köszöntelek Benneteket, Szüleiteket, Nevelőiteket és kívánom, hogy munkátokat ugyanolyan szorgalommal folytassátok, mint ahogyan végeztétek az iskola múltjának felkutatását.

Debrecen, 1976. május 7.
Szabó Imre

One Response to “Kedves Pajtások!”

  1. Salga Attila Says:

    Gratulálok a Józsa-Alsójózsa történelme összeállításhoz. Igen bőséges, jól kezelhető anyag.
    A további munkához sok sikert kívánok.
    Dr. Salga Attila

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be