Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Úttörőélet az 1950-es években

Nagyon szép. mozgalmas, eseményekkel teli úttörőévek voltak ezek az évek.
Mi, akkori úttörők, nagyon lelkesen és odaadóan végeztük közösségi munkánkat. Megemlítenék néhány olyan eseményt, feladatot, akkori szo kást, hátha a mostani úttörőcsapat alkalmasnak találja arra, hogy felújítsa és alkalmazza.
Mi egészen önállóan tartottuk a raj és az őrsi foglalkozásainkat. A rajvezető minden feladatot, problémát megbeszélt az őrsvezetőkkel és közösen határoztak.
Reggelenként, a tanítás előtt zászlófelvonás volt, ahol a rajvezetők jelentették a létszámot, aztán az arra érdemes pajtás vonta fel a zászlót a rajvezetők, a csapattanácselnök és a csapatvezető tisztelgése mellett.
Én is sokat felvontam a zászlót a sportban elért eredményeimért, de sok más mindenért is ki lehetett ezt érdemelni. Ez nagy dicsőség volt, hisz az egész csapat előtt történt.
Nagyon mozgalmas kulturális élet folyt az úttörőcsapaton belül (tánccsoport, színdarabok, rendszeres előadások).
Minden évben nagy esemény volt a tornavizsgára való felkészülés, ami igen színvonalas volt, aztán a közös kirándulások, játékok.
Én személy szerint nagyon büszke vagyok arra, hogy az 1955-56-os tanévben ebbe a szép új iskolába járhattam és mi akkori 8. osztályosok közreműködtünk és résztvettünk ennek az iskolának az avatásán.
Az iskola avatása nagyon szép és komoly ünnepség volt, melyen a felejthetetlen Sándor Imre tanító bácsi is részt vett.
Akkori kitüntetett úttörők:
Balázs Juliánna (Csillebércen volt táborban és vörösselyem nyakkendőt kapott)
Asztalos Magda (az Országházba vitte a Béke hálazászlót)
A sportban élen járók:
Pete Jolán futás
Szendrei György magasugrás
Király István súlylökés
Józsa, 1976. március

Pete Jolán (Nagy Józsefné)

One Response to “Úttörőélet az 1950-es években”

  1. Mór László Says:

    Én is vittem hálazászlót (több darabból összevarva) Budapesten szülők jöttek, válogattak, hazavittek. Én olyan családhoz kerültem, ahol a hazurlól kapott 20 (húsz) forintomból kellet a viilamos jegyet, meg az Állatkerti, Vidám Parki jegyeket fizetnem.
    A történetről bővebben morl@windowslie.com

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be