Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Katolikus iskola építése Alsójózsán

1938-ig nem volt Alsójózsán római katolikus iskola. A római katolikus gyerekeknek 4-5 km távolságra kellett járniuk iskolába, ha egyáltalán jártak. 1937-ben került Józsára Sólymos nevű tanító, aki tarthatatlannak tartotta ezt az állapotot és lépéseket tett Lindenberger Ernő prépostnál egy római katolikus iskola építésének ügyében. A prépost hozzájárult és a római katolikus egyház költségén megépítették Alsójózsán az egy tantermes és nevelői lakásos iskolát. 1938. szept. 1-én egy nevelővel és 45 gyermekkel, I-VI osztályig megindult a római katolikus gyermekek tanítása.
Hiába volt iskola, a gyermekek télen nem tudtak résztvenni a tanításon. Nem volt cipőjük, ruhájuk. Sólymos igazgató a prépost hozzájárulásával, az egyház pénzén csináltatott 90 db gyermek télikabátot és 20 pár cipőt. A kabátokat, cipőket ősszel kiadták a gyermekeknek, tavasszal visszakérték.

A II. világháború idején az iskolákban katonák állomásoztak. Hónapokig nem volt tanítás. A rend helyreállítása után megindult újból a munka. Sokat segítettek a gyermekek tanításában Arany László, Sári Mihály és Nagy Tibor gimnazisták, akik vállalták, hogy tudásukhoz mérten végzik ezt a munkát addig, amíg állandó tanítók nem lesznek újból.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be