Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Sándor Imréné Barati Eszter élete

Felsőjózsán született. Még két éves volt, amikor édesapja meghalt. A varrónő édesanyja özvegyen nevelte fel hat gyermekét.
Kiss Erzsébet tanítónő keze alatt végzett el öt osztályt. 1910 körül ő volt az egyetlen paraszti származású kislány, aki tovább tanult. Nyolc évig járt vonattal Debrecenbe, eleinte Hajdúszentgyörgyre gyalogolt, mert akkor még nem volt Józsán vasúti megálló. Olyan sár, olyan víz volt az utakon, hogy a csizmája szárán befolyt a pocsolya. Az állomáson az őrnél váltott lábbelit. Volt úgy, hogy hónapokon át naponta gyalog tette meg a húsz kilométernél hosszabb utat. Néha felvette egy-egy szekeres.
A leckét az úton tanulta meg. Csak az írásbeli munkát készítette el otthon lámpavilág mellett, de sokszor a zsírmécses pislákoló fényénél. A faluban akkor még sokan nem nézték jó szemmel, hogy “kisasszonyt” nevel az édesanyja belÅ‘le. Többen meg is mondták neki: “Jobban tenné, ha befogná varrni, mert ha tanítókisasszony lesz, az anyját is, a családját is megtagadja.”

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be