Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Monostor a helynevek tükrében

A Gutkeledek alapította falu neve csak a XIV. század elején jelenik meg az oklevelekben (1308 k.: Monustur, 1325: Zolathmonustura, 1329: Zoladmonustiira), ám Árpád-kori templomának építését az alaprajz stílusa és bizonyos birtoklástörténeti következtetések alapján az 1100-as évek második felére tehetjük. A falu korai alapítását bizonyítják a névtani vizsgálatok is. A település neve a XIV. századi oklevelekben általában Szóládmonostora—Szólátmonos-tora alakban fordul elő, ám a XV—XVI. században már csak a Monostor elnevezéssel találkozunk. A XVII. században néhány zálogszerződésben felbukkan a Szaláncmonostor elnevezés is, a század végétől azonban egészen napjainkig csak a Monostor név használatos. Századunk közepén a Monostorral szomszédos Alsójózsán a Monostor név alternatívájaként néhány idős ember még használta a Szólát nevet is: “Megyünk Szólétra”. Ma már a Szólát, Szólátmonostor és Szóládmonostora elnevezések teljesen ismeretlenek.
Az Apaj-Keresztúry család kihalása után (XIV. század közepe) az örökösök kezén szétaprózódó Monostoron a részbirtokosok nevét egyetlen halom, út, dűlő vagy nagyobb határrész sem őrizte meg, de Miklós bán, a két Apaj és Keresztúry István nevét sem őrzik földrajzi nevek. Nincs tehát Rozsályi-rész, Thegzes-rész, Anarcsi-rész, Bacskai-rész, Várday-rész, Ártándi-rész, Urai-rész, Dengelegi-rész, Kun-rész, Kékedi-rész, Uj laki-rész, Bornemisza-rész, Monaki-rész, Balku-rész, stb., s ugyanúgy tökéletesen elfelejtődött mára a Szentpálteleki helynév is, mely birtokot kerek kőtemplomával a XIV. század elején vásárolta meg és csatolta Monostorhoz Keresztúry István. Valószínű, hogy a Pallaghoz tartozó Pallagi-rész (Tábornoktanya földje) sem egykori tulajdonosainak, a Parlaghyaknak a nevét őrzi, hanem a Pallag falunév vonódott át rá, miután hozzácsatolták. Az is lehet, hogy már eredetileg is Pallaghoz tartozott, egy 1835. évi térkép (”Igen régi határdombok menetelének rajza”) ugyanis ezt a területet pallagi földnek tünteti fel, az Apa fától északra eső terület viszont nincs elválasztva Monostortól. Kiképzelhető, hogy valahol itt állt Szent Pál kerek temploma és Szentpál birtok, melyet Apaj fia István vásárolt meg.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be