Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Szentgyörgy földesura: Várday István

Szentgyörgy földesura: Várday István Mátyás király főkancellárja, kalocsai bíboros érsek (1425 körül -1471 )

A középkori Szentgyörgyöt birtokló Várday család legmagasabb tisztségbe emelkedett tagja István volt, aki 1425 körül született Kisvárdán. Művelt ember volt, felsőfokú tanulmányait a krakkói egyetemen kezdte, majd Bécsben, aztán az olaszországi Ferrarában és Padovában folytatta. A padovai egyetemen szerzett doktori fokozatot 1450-ben.
Mint jogi ügyekben jártas, latinul és más idegen nyelveken is beszélő ember hazatérte után egészen fiatalon fontos állami és egyházi méltóságokat töltött be. 1451-ben nagyváradi kanonok, 1454-ben egri prépost lett. Jártas volt a hadászatban is! Bonfmi, a híres történetíró írja róla, hogy Magyarország határait ügybuzgón védelmezte a törökökkel szemben.
1454-ben fontos állami ügyben Németországban járt, 1457-ben pedig 500 tagú lovagi küldöttséget vezetett a franciaországi Tours (ejtsd: túr) városba, hogy a sabariai (szombathelyi) születésű Szent Márton sírjánál tisztelegjen. Az eseménnyel kapcsolatos fényes ünnepségekről több francia krónika is megemlékezett.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be