Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


A Zelemér név eredete

A középkori Magyarország területén (a keleti részeken) több Zelemér nevű falu állt. A legismertebb a Hajdúböszörménytől délre elterülő Zelemér település. Az egykori falura ma már csak az ódon Csonka torony emlékeztet.
A vásárosnaményi járásban, a Tisza-parti Gyüre (ma Varsány-gyüre) község szomszédságában, a településtől délnyugatra is volt egy Zelemér nevű falu, 1332-ben azonban már mint puszta telek helyet említették egy oklevélben: Petri (a mai Lövőpetri) határjárása során szólnak róla, mint a település délkeleti szomszédjáról. Figyelemre méltó, hogy a Tisza parti Zelemértől nem messze fekvő Jéke falu 1291-ben egy Zadur nevű ember birtoka volt, akinek az apját Zelemémek hívták. Az Árpád-kor végén tehát a Zelemér név - akárcsak a Péter, István, János stb. nevek - személynév volt.
Hasonlóképpen egykori birtokosáról, egy Zelemér nevű emberről kapta a nevét a Csongrád megyei - ma már nem létező -Zelemér község, valamint a Békés megyei - napjainkra már rég elfelejtett - Zeleméres nevű falu, Ez utóbbinak a neve többször Zylemeres, Zylemires változatban fordul elő, ami azt sejteti, hogy az első szótagban eredetileg “ü” vagy “f hang volt, a falu nevét tehát Szüleméremek vagy Szilemiresnek ejthették. Ez az el nevezés valószínűleg nem azonos eredetű a Zelemér névvel: talán a magyar “szül” ige származéka.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be