Józsa történelme

Ez egy +1 ikon, amit megnyomva az adott találatot ajánlhatjátok barátaitok, ismerőseitek, és az egész világ számára. Szerző ©Copyright A szerzői jogokkal kapcsolatban.


Új, emeletes iskola építése

Az 1950-es évek elejére már kicsinek bizonyult az 1927-ben nagy erőfeszítéssel és nagy összefogással, Alsójózsa központjában felépített 3 tantermes, 2 tanítói lakásos iskola, pedig az egyik lakást tanteremként használták
A felső tagozat 4 tanulócsoportja állandóan délelőtt, az alsótagozat ugyancsak 4 tanulócsoportja állandóan délután tanult A tanulócsoportok nagy létszámúak voltak. (Domokos Karola tanítónő 2. osztályos csoportjában például 1953 őszén 53 gyerek volt)
Az épület középső helyisége - ami a napközi beindulása után tálalókonyha lett - volt a nevelői szoba és az igazgatói iroda is egyben. (A pedagógusok úgy fértek el a kicsi helyiségben, hogy a felsőtagozatban tanítóknak ki kellett jönni ahhoz, hogy az alsótagozatban tanítók bemehessenek.)
Baán Gabriella tanítónő 1. osztályos csoportja már nem fért el az iskola épületében. Egy volt hentesüzletben - a Buraiék házában - kaptak helyet
A másik első osztályos csoportnak dr. Cseterás Simonné volt a vezetője. A 3-4. osztályos gyerekeket Sándor Imréné tanítónő és Sándor Imre tanító tanították.
A felsőtagozatban sem voltak sokkal többen ekkor, mint az alsóban: Szendrei Béla igazgató, Balla Ernőné igazgató helyettes, dr. Wittman Ádám, Csatári Dezső, Szabó Imre és felesége, Szabó Imréné.
A pedagógusok egy része Debrecenből járt ki kerékpárral vagy vonattal (Cseterásné, Baán Gabriella, Domokos Karola és a Szabó házaspár) a többiek helyben laktak.

Tovább…

A hozzaszolashoz

Regisztralj vagy jelentkezz be